Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

2.224 anmälningar om våldtäkt – i år

Antalet anmälda våldtäkter och våldtäktsförsök har ökat med 16 procent i Sverige. Det visar siffror som SvD begärt ut från polisen. Men de absolut flesta läggs ned

Fram till och med den sista maj i år hade 2.224 våldtäkter och våldtäktsförsök anmälts till polisen.

Det är en ökning med 16 procent jämfört med i fjol, skriver SvD.

Totalt har 297 ärenden om våldtäkt och försök till våldtäkt blivit utredda och överlämnats till åklagare, vilket är 44 fler än förra året.

Men hittills i år har 1.886 ärenden lagts ned, vilket innebär 13 stycken fall per dag. Vid samma tidpunkt förra året hade 1.601 lagts ned.

En polis från södra Sverige säger till SvD att våldtäktsutredningar prioriteras bort för andra mindre allvarliga brott.

– Vi har fler än 80 våldtäktsärenden som ingen ens har hunnit titta på. I stället utreder vi personer som har kört mot rött eller kraschat in i en stolpe, säger polisen.

Våldtäktsärenden är komplicerade och svåra att utreda, varför de ofta hamnar på hög. Men då blir de också svårare att slutligen klara upp.

Enligt SvD har polisen fått krav på sig från regeringen att öka uppklarningsprocenten, något ett nedlagt ärende fixar lika bra som ett klart och utrett.

Det är framför allt genom att utreda enkla brott, som ringa narkotikabrott och trafikbrott, som polisens statistik blivit bättre.

I slutet av maj fanns det sammanlagt 1.701 pågående våldtäktsärenden hos Polismyndigheten, en ökning med 22 procent sedan förra året

Annonser