Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

41-årig svensk man döms till 10 års fängelse för grov våldtäkt

Uppsala tingsrätt dömer idag en 41-årig svensk man från Skutskär som stått åtalad för att via internet ha begått sexuella övergrepp mot ett stort antal barn boende i utlandet. Mannen döms bland annat för grov våldtäkt mot barn och påföljden bestäms till fängelse i tio år. Domen anses vara mycket viktig då det är den första av sitt slag.

En 41-årig man från Norduppland dömdes idag av Uppsala tingsrätt för ett stort antal sexualbrott begångna via internet. De 27 målsägandena är bosatta i Nordamerika och i Storbritannien och har inte själva varit närvarande vid rättegången i Sverige.

Genom sin dator har mannen tagit kontakt med 27 barn i utlandet och med hjälp av hot fått dem att utföra sexuella handlingar framför en webbkamera. Domen är helt unik i sitt slag eftersom det är första gången någon fälls för grov våldtäkt mot barn där övergreppen begåtts via nätet, skriver polisen på sin hemsida.

Det är den svenska polisens Nationella IT-brottscentrum som har drivit utredningen tillsammans med FBI samt kanadensisk och brittisk polis.

– Vårt jobb har handlat om att kartlägga, samla bevis och identifiera de utsatta barnen. Det är alltid en utmaning att bedriva en utredning då brottsoffer finns i olika länder. God samverkan med våra kollegor utomlands har bidragit till att vi lyckats komma i mål, säger kriminalinspektör Jörgen Lindeberg, vid nationellt it-brottscentrum på nationella operativa avdelningen, Noa, i ett uttalande.

Bevisningen mot mannen bestod bland annat av USB-minnen, analyser av hårddiskar och loggar från olika sociala medier.

– Domen är oerhörd viktig för så här ser världen ut i dag. Vi måste ha verktyg för att kunna skydda varje barn. Den här domen är en tydlig markering, säger Jörgen Lindeberg.

Mannen döms för att i flera fall ”genom allvarliga hot” riktade mot offren och deras familjer ha tvingat målsägandena att begå sexuella handlingar på sig själva som de filmat eller livesänt till mannen.

”Ett sådant beteende är likställt med att gärningsmannen genomför sexuella handlingar med brottsoffret”, skriver domstolen.

Åklagarna hade yrkat att mannen skulle dömas för våldtäkt mot barn eller våldtäkt i ett stort antal åtalspunkter. De flesta av de gärningar som mannen döms för har dock tingsrätten istället bedömt som grovt sexuellt övergrepp mot barn eller sexuellt tvång.

– Det som avgör frågan om hur en gärning ska rubriceras är hur kränkande den sexuella handlingen anses vara. Liknande sexuella handlingar som genomförts via internet har prövats i domstol tidigare, och vi har inte gjort någon annan bedömning än den som gjorts av tingsrätter och hovrätter i dessa fall, säger rättens ordförande, rådman Carin Westerlund.

I några fall har däremot tingsrätten ansett att den kränkning som den sexuella handlingen har inneburit har varit så allvarlig att gärningen ska bedömas som våldtäkt eller våldtäkt mot barn. Det gäller till exempel de målsäganden som tvingats utföra sexuella handlingar med hundar.

”I ett annat fall har mannen tvingat ett barn att utföra sexuella handlingar på ett annat, yngre barn. Det yngre barnet har i det fallet utsatts för en våldtäkt, och eftersom mannen varit den som drivit på och instruerat det äldre barnet har han dömts som gärningsman”, skriver rätten.

De våldtäkter som begåtts mot barn under 15 år har alla bedömts som grova, främst på grund av de allvarliga hot som mannen har framställt mot målsägandena och deras familjer.

Mannen döms också för grovt barnpornografibrott eftersom han spelat in eller sparat ner de filmer där målsägandena utför de sexuella handlingarna. Han ska även betala skadestånd till de målsäganden som har identifierats och som har yrkat ersättning.

Annonser