Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Advokat förskingrade medel i dödsbon

En 49-årig före detta advokat dömdes i tingsrätten för grov förskingring och trolöshet mot huvudman.

Domstolen fann det styrkt att 49-åringen, som erkänt, då han varit förordnad som skiftesman i ett dödsbo tillägnat sig närmare 900 000 kronor. Han hade även i ett annat fall, då som boutredningsman, tillägnat sig drygt 960 000 kronor. 49-åringen hade enligt rätten allvarligt missbrukat rättsväsendets förtroende, och brottsligheten hade även innefattat vilseledande samt föregåtts av planering och ett visst mått av förslagenhet.
Advokaten hade även försökt dölja gärningarna genom att förhala arvsskifteshandläggningen och brottsligheten hade pågått under lång tid.

Som förmildrande omständighet beaktades att den tilltalade med anledning av brottsligheten förlorat sin advokattitel och därmed inte skulle kunna vara verksam på samma sätt som tidigare i den näringsutövningen. Påföljden bestämdes till två års fängelse och 49-åringen ålades även att betala drygt 1,8 miljoner i skadestånd till de båda dödsbona.

Hovrätten anmärker efter överklagande att det inte kan anses utrett att någon planering föregått den ena handlingen, men fastställer ändå tingsrättens dom.

LADDA NER DOM

Annonser