Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Åtta pojkar dömda för rånvåg i Åstorp

I våras skakades Åstorp av en rånvåg. Åtta tonårspojkar har nu dömts för brotten. Men för rånoffren är det inte över.
Under april månad förra året begicks ett rån och fem rånförsök i Åstorps kommun. Gärningsmännen var beväpnade och ofta maskerade.

– De har valt sina offer mycket noga, valt ut någon som är ensam eller svag, säger polisens utredare Lotta Ekfält.

Nu har åtta pojkar mellan 15 och 17 år gamla dömts för brotten. Straffen blev ungdomsvård och ungdomstjänst. Dessutom måste de betala skadestånd till offren.

Lokalpolischef Pierre Sinclair betonar att det inte handlar om en liga utan en löst sammansatt grupp unga. Olika personer deltog i olika rånförsök.

Brottsutredningen blev ett nära samarbete mellan polis, åklagare och socialtjänsten. Via mobiltelefoner och internet och god kännedom om traktens unga lyckades man spåra den ena gärningsmannen efter den andra.

– Det var ett polisarbete man verkligen kan vara nöjd med, säger Pierre Sinclair.

För brottsoffren blev det traumatiska ögonblick. I polisförhör och under rättegången berättade de om dödsskräck – och ilska. ”Efteråt har hon mått mycket dåligt, haft ångest och vågar inte gå ut på samma sätt som tidigare”, står det i tingsrättens protokoll om en av dem.

En av de drabbade var en äldre dam med rullator som slogs ned. Ett par av offren reagerade genom att bli arga på gärningsmännen. ”Hon sade full av adrenalin till dem att sticka därifrån om de inte ville ha stryk” står det i protokollet.

Ett av offren för rånförsök var en 80-åring som var på väg hem från affären när fyra av pojkarna kom ikapp honom. Någon pekade mot hans ansikte med en pistol, de skrek och knuffade omkull den gamle mannen. Sedan blev han sparkad på benen.

Men det stannade vid ett försök. Pojkarna sprang sin väg utan byte. Men 80-åringen betalar ett högt pris i alla fall.

– Jag har fått söka hjälp hos psykolog men jag mår fortfarande dåligt och har ångest. Mitt liv har begränsats, berättar han får SVT Nyheter Helsingborg.

– Det är bra att de har dömts, men jag vågar fortfarande inte gå ut ensam och om jag hör röster bakom mig stannar jag och släpper förbi dem. Jag klarar inte att ha någon bakom ryggen, säger han.

LÄS DOMEN HÄR

http://www.svt.se/nyheter/lokal…
http://www.hd.se/2016-10-11/ton…

Annonser