Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Barnäktenskap är ok i Sverige

barnc3a4ktenskap (1)

Med höstens stora invandring har det kommit fler gifta asylsökande barn till Sverige än tidigare. Enligt de sex kommuner Ekot talat med handlar det om minst ett 70-tal barn, troligen fler.

Trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag låter kommunerna ofta barnen bo tillsammans med den vuxna person som de är gifta med.

En av de kommuner som tillåter det är Stockholms kommun där Liselotte Tronders biträdande enhetschef på socialjouren i Stockholm.

– Om det är möjligt så ska man inte bo tillsammans, särskilt inte om man är jätteung, men det kan ju också vara så att det är två minderåriga som är gifta med varandra så det går inte att generalisera och enkelt säga att det ska vara på det ena eller andra sättet.

Ekot har varit i kontakt med de sex ankomstkommuner som under hösten tagit emot flest ensamkommande barn, vilket även gifta barn behandlas som. Under hösten har det i dessa kommuner rört sig om runt 70 gifta barn men statistiken är inte fullständig så antagligen handlar det om ännu fler.

De flesta är flickor mellan 15 och 17 år men Ekot har också fått berättelser om 13 och 14 åringar och om enstaka pojkar.

 

https://unicef.se/fakta/barnaktenskap

 

Annonser