займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Extrem ökningar av sexbrottsanmälningar under sommarens festivaler

Antalet anmälda våldtäkter på svenska festivaler har ökat från fyra till tio på ett år. När det gäller anmälningar om sexuella ofredanden har dessa ökat från tio till 111. Det rapporterar SR.

festival

Det är Sveriges Radio P3 Nyheter som har sammanställt siffror för de anmälningar av sexbrott som har kommit in till polisen under sommarens festivaler. Undersökningen omfattar de 13 stora festivaler som har hållits hittills i år.

SR:s undersökning visar att antalet anmälda våldtäkter har ökat från totalt fyra stycken förra året till tio stycken i år.

När det gäller anmälningar om sexuella ofredande har antalet ökat från totalt tio förra året till 111 i år.

– Jag visste ju att anmälningarna skulle öka, det var ingen nyhet för mig tyvärr. Man måste börja våga ställa krav, säger Lisen Andreasson Florman, grundare av Nattskiftet som jobbar för att festivalbesökare ska känna sig trygga, till SR

Den festvial som har flest anmälningar om sexualbrott är ”Putte i Parken” i Karlstad. Förra året anmäldes ett sexuellt ofredande – i år är siffran 38.

– Vi såg till att tjejerna vågade anmäla, att vi fanns synliga. Vi gjorde ett bra förebyggande arbete, men det är inte acceptabelt att det är så många anmälningar i det stora hela. Det är inte ett festivalproblem utan det är ju ett samhällsproblem, säger Niclas Lagerstam som är festivalgeneral för Putte i Parken, till SR.