Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Filmade sig själva när de gruppvåldtog kvinna – men polisen har inte resurser att utreda

En grupp män filmade sig själva när de våldtog en kvinna och lade därefter upp filmen på Snapchat. Trots att det finns film från övergreppet, där förövarnas namn nämns och deras ansikten syns, utreds inte övergreppet av polisen.
– Vi har inte personal för tillfället, förklarar polisens förundersöknings­ledare Therese Ottosson

 

 

 

 

 

 

 

Det var morgonen den 7 januari som en flicka i Göteborgs­området uppmärk­sammade en film på Snapchat där flera män turas om att förgripa sig på en kvinna. I filmen kallas kvinnan ”svensk” och ”tjockis” och männen uppmuntrar varandra att ”knulla henne i rumpan”.

Frilans­journalisten Joakim Lamotte har fått en kopia av filmen och har uppmärk­sammat den på sin Facebooksida. Där skriver han att flickan berättade om filmen för sin mamma som samma dag åkte till polishuset i Göteborg för att göra en anmälan.

– De satt och åt ostbågar och verkade tycka att jag störde dem. Först visste de inte hur de skulle göra för att kunna ta emot filmen, men sedan gick de med på att ordna en mejladress så att jag kunde skicka över den, säger mamman till Lamotte.

Mamman berättar att polisens intresse för våldtäkts­filmen, det faktum att hon vet vad en av männen i filmen heter och till och med var han befann sig just då var svalt. Nu, drygt en och en halv månad senare, har polisen fortfarande inte gjort något med filmen. Enligt polisens förundersöknings­ledare Therese Ottosson, som Lamotte pratat med, beror det på att det saknas resurser att utreda den misstänkta grupp­våldtäkten.

När Fria Tider ringer upp Ottosson bekräftar hon det Lamotte skriver på sin Facebooksida.

– Vi har inte personal för tillfället, säger hon men tillägger:

– Men det kommer vi att ha när vi har ledig personal naturligtvis.

Hon är i övrigt väldigt tystlåten om utredningen av det misstänkta övergreppet.

– Jag kan tyvärr inte uttala mig om det i och med att det är en pågående förundersökning så är det saker som jag inte kan uttala mig om.

Kan du förstå om allmänheten blir upprörd när det finns bevisning, inget händer och tiden bara går?
– Vad är det för bevisning du pratar om?

Det finns en film som skildrar det här, där man även ser vilka gärningsmännen är, och det borde väl ha någon bäring i en utredning?
– Det får utredningen påvisa sedan när vi börjar titta på den.

På Facebook är de flesta som läser Lamottes inlägg upprörda över att polisen tycks lägga utredningar av misstänkta grupp­våldtäkter på is. En liten grupp människor, som kan knytas till den ljusskygga vänster­gruppen #jagärhär, är emellertid kritiska och anklagar Lamotte för att ljuga.

När Fria Tider pratar med Peter Adlersson som är presstalesman för polisen i Västra Götaland säger han att han inte känner till filmen eller Lamottes inlägg, men att det är förståeligt att allmänheten reagerar när de läser om sådana fall.

– Det är aldrig bra när utredningar blir liggandes, speciellt inte grova brott, det är självklart inte bra, säger han.

Han säger också att det alltid finns två sidor av sådana här händelser och att han inte kan kommentera ärendet eftersom han inte känner till det.

Annonser