Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Finansministern jämför islamskt slöjtvång med hatt

Under måndagen publicerade finansminister Magdalena Andersson en bild på Facebook där hon och två andra kvinnor bär hatt. Inlägget var ett svar på kritiken mot den svenska regeringens bruk av slöja under sitt Iranbesök för snart två veckor sedan.

”Vad tycker Björklund om att kvinnliga statsråd måste ha hatt på sig vid statsbesök?”, skrev finansminister Magdalena Andersson i inlägget.

Inlägget kom efter att Sverige på måndagen inledde ett fyra dagar långt statsbesök från Kanada. Vid välkomstceremonin valde flera kvinnliga politiker, däribland EU- och handelsminister Ann Linde, att bära hatt.

Men Magdalena Anderssons bild och text togs emot med hård kritik från flera håll, då det inte anses lämpligt att jämföra slöjtvång med bruk av hatt.

– Skäms över regeringens kvinnliga ministrar som jämför hatt med slöja. Feminismen när den är som sämst. Och ni ska stå upp för de utsatta?, twittrar Gulan Avci, ordförande för Liberala Kvinnor.

Kritiken i bland annat sociala medier blev så häftig att Magdalena Andersson tvingades säga förlåt.

Sent på måndagskvällen gjorde Andersson en ny Facebook-uppdatering där hon skriver:

”Jag inser att mitt tidigare inlägg blev missförstått. Min avsikt var naturligtvis aldrig att förminska förtrycket av slöjtvång. Ingen ska tveka om att jag står upp för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Regeringen har i alla kontakter med Iran lyft kvinnors situation och mänskliga rättigheter i landet. Däremot försökte jag ironisera över att Jan Björklund valde att göra plakatpolitiska poäng på regeringens Iranbesök. Det blev inte bra, det ber jag givetvis om ursäkt för. God natt från Bryssel.”

Annonser