Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Hanna Westerén oroad över medborgargarde

Medborgargarden hör inte hemma i en fungerande rättsstat. Det säger riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) efter de senaste dagarnas händelser på Gotland.

Att vissa människor vill ta lagen i egna händer, efter den anmälda gruppvåldtäkten, tycker hon är obehagligt.

Hanna Westeréns första reaktion var upprördhet över händelsen – det anmälda övergreppet, en kvinna som uppger att hon blivit våldtagen av ett antal män. Ett otroligt grovt brott, resonerar Hanna Westerén. Hennes andra reaktion var att det är ”helt vansinnigt sorgligt och upprörande att mäns våld & övergrepp mot kvinnor än en gång förvrängs till att handla om etniskt ursprung”, som hon skriver på sin FB-sida.

– Varifrån eventuella gärningsmän härstammar kan inte ha en plats i rättsskipningsprocessen, säger Westerén. Du kan inte bli hårdare eller mildare dömd utifrån varifrån du kommer. Det måste handla om vad du gjort, säger hon.

Att det i den anmälda händelsens spår sedan dyker upp en facebookgrupp som beskriver sig som ett gotländskt medborgargarde, får Hanna Westerén att känna oro för fortsättningen. Det är väldigt väldigt obehagligt att det på det sättet dyker upp tankar på ”separat rättsskipning” för de här misstänkta personerna, som hon uttrycker det.

– Det är inte lagligt att ta rättvisan i egna händer och vi har kompetent personal inom hela rättsväsendet som jobbar häcken av sig för att nå resultat och få rättvisa skipad. I en rättsstat respekterar man den processen, säger Hanna Westerén gotländsk riksdagsledamot.

Det var på söndagsmorgonen den 2 oktober som en kvinna anmälde att hon blivit våldtagen av ett antal män i en fastighet i Visby.

Polis åkte dit. Sex män greps. Fem anhölls av åklagare, den sjätte släpptes.

Vid middagstid onsdag gick ”anhållandetiden ut” – åklagaren skulle alltså släppa männen eller begära dem häktade.

Beslutet blev att de släpptes.

Åklagaren Mats Wihlborg sade till P4 Gotland att misstankegraden inte nådde upp till ”sannolika skäl” som krävdes för att få de häktade. Så stark var inte bevisningen, sade åklagaren om vad som låg bakom det frisläppandet.

Männen nekar till brott.

En vidgår samlag. Men två verkar ha haft samlag med kvinnan, visar utredningen sade åklagaren Mats Wihlborg till P4 Gotland i onsdags efter att han fattat beslutet att de misstänkta skulle släppas. Men de är fortsatt misstänkta och utreds. Just nu väntar åklagaren på besked från NFC – Nationellt forensiskt centrum på topsningen och om de föremål som skickats för analys: kläder från både de misstänkta och kvinnan. Och som åklagaren sade; det visar sig om den tekniska bevisningen stärker kvinnans version eller om den blir till fördel för killarna.

Vad tänker då Hanna Westerén hon om att reaktionerna på frisläppandet blev så starka?

– Jag känner mig väldigt oroad av att man är så snabb att döma. Dels för att man rör sig utanför vårt ordinarie rättsystem och vill ha en parallell rättsprocess med hårdare straff för människor med utländsk bakgrund. Men också för att det finns så mycket information på internet som folk kanske inte ifrågasätter sanning och syfte med, resonerar hon.

Och hur tänker hon kring sitt eget ansvar som publicist på sociala medier – vilket ansvar har hon när hennes ord låter som om dom redan fallit: ”I det här fallet 5 män som utnyttjar en ensam rullstolsburen kvinnas utsatthet för att våldföra sig sexuellt på henne…”
Det skall inte tolkas som att skuldfrågan är avgjord, markerar Westerén.

– Det är verkligen inte det som varit mitt syfte. Jag har den största respekt för våra rättsvårdande myndigheter.

Annonser