Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Hans Joakim Furublad drev 13-åringen till självmord

hans_joakim_furublad-kriminellt

Namn: Hans Joakim Furublad
Personnummer: 19680718-4939
Adress: Okänd adress

Dömd för: Grovt sexuellt övergrepp mot barn, Grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, Grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, Sexuellt ofredande, Barnpornografibrott
Straff: Fängelse 2 år

Läs domen här

Två års fängelse, det blev straffet för den västsvenske man som fälls för sexuella övergrepp mot och sexuella kontakter med barn på internet. Han frias dock från misstankarna om barnvåldtäkt.

Domen är ett bakslag för vice chefsåklagare Pia Åsberg som i sin slutplädering yrkade på fem års fängelse. Påföljden innebär att mannen, som bara behöver sitta inlåst två tredjedelar av tiden, kommer att vara fri redan i maj 2014. Detta eftersom han redan suttit häktad i över åtta månader under utredningstiden.
Framför allt blir straffet lägre än vad åklagaren krävt beroende på att bevisningen gällande barnvåldtäkten inte räckt. Den 45-årige mannen och den unga flickan är överens om att de haft samlag. Mannen hävdar att det skedde efter flickan fyllt 15 år.

I det inledande två förhören säger flickan att hon vid tidpunkten bara var 14 år, men i det tredje förhöret ändrar hon sina uppgifter och menar att hon faktiskt hade fyllt 15 år.
– Eftersom flickan inte varit närvarande under rättegången har vi inte kunnat ställa några kontrollfrågor. Och därmed får vi acceptera att mannens påstående om hennes ålder inte direkt kunnat motbevisas, sa rättens ordförande Per Grevesmühl på en presskonferens efter domens offentliggörande.

Brottsligheten som kopplats till 45-åringens dator, ett tjugotal fall av grooming mot unga flickor på nätet, har i huvudsak ansetts vara bevisad.

Hela ärendet startade med att en 13-årig flicka i Kumla begick självmord. Detta sedan en person med signaturen bealarsson97 hotat att publicera bilder på olika Internetsajter, där hon poserade delvis avklädd. Ganska snart kunde pseudonymen spåras till en vuxen man, en nätpedofil som kontaktat även andra barn.

Den 45-årige egenföretagaren och idrottsledaren från Mölndal greps fem dagar senare, den 13 mars. Han har suttit häktad sedan dess. Trots nio månaders förundersökning och rättegång saknas medgivande eller erkännanden från mannen.

Två små syskon, som var ute och letade efter en bortsprungen katt, hittade 45-åringens dator gömd under en altan. Det innebar ett stort genombrott för utredarna. Ytterligare anmälningar mot mannen strömmade samtidigt in från olika platser i Sverige. Mannen kontrade i förhör med påståenden om att någon utomstående trängt sig in och fjärrstyrt hans pc från distans. Denna förklaring är ingenting som Örebro tingsrätt tror på, även om rätten konstaterar att det inte är helt uteslutet att en kapning kan ha skett.

45-åringen fälls för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt sexuellt övergrepp mot barn (den 13-åriga flicka som senare tog sitt liv). Den numerärt tyngsta punkten är dock 20 fall av försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. I häften av dessa ärenden når mannens agerande inte upp till försöksnivå, och där stannar rätten i stället vid sexuellt ofredande. Dessa unga flickor har uppvaktats men inte låtit mannen få sin vilja igenom.

Åklagaren Pia Åsbergs kommentar:
– Det är i huvudsak en bra dom, men utifrån det han nu döms för ligger straffet lite lågt. De allvarligaste rubriceringarna borde ha ett högre straffvärde, säger hon till TT.

Hon betonar att rätten bedömer den flickans berättelse, i punkten om barnvåldtäkt, på ett annat sätt än i åtalet. Åsberg anser att ”omständigheterna i relationen” borde lyftas fram och indikerar ett framtida överklagande.

Domstolen var inte enig. En av nämndemännen menar att 45-åringen borde ha dömts till tre års fängelse.

Annonser