Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Heroinvåg i Uppsala –unga pojkar begår brott för att betala knarket

UPPSALA. Tonårspojkarna gömmer sig i underjordiska gångar och undanskymda prång under tågspåren.

En heroinvåg slår mot Uppsala och 100 ensamkommande ungdomar uppges vara fast i tungt missbruk – finansierat av stölder och rån.

89-årige tidigare folkskoleläraren Eric de Geer rånades och slogs till marken i centrala Uppsala.

– Han satte krokben för mig och ryckte till sig klockan.


Små brända bitar av aluminiumfolie fladdrar för vinden.

Rester av heroinmissbruk som kantar gatorna kring Resecentrum i Uppsala. Uppenbara spår för de tre narkotikaspanare vi följer denna tisdagseftermiddag, en kylig februaridag i Uppsala. Mindre uppenbar för andra. En manlig resenär, prydlig med rock, hastar förbi på väg upp mot tågspåren och kör rullväskan rakt över knarkspåren.

Vi står med knarkspanarna i en lite undanskymd passage strax under tågspåren när vi får uppgifterna om ett underjordiskt knarknäste. Under tågstationen ska det finnas en undangömd tunnel där ensamkommande ungdomar lever och röker heroin. De tre civilklädda polismännen, diskret klädda i mössor och fritidsskor, leder oss genom stationsområdet och allt tätare massor av stressade resenärer medan eftermiddagsrusningen rycker närmare.
Hittar knarknäste under jorden

Vi går nerför trapporna, ner i det underjordiska parkeringsgaraget. En industrifläkt dundrar bakom den vägg vi följer längre in i parkeringshuset fram till en undanskymd vrå. Där ligger dörren. En väktare från fastighetsbolaget får ringas in för att öppna.

Vi går in – och möts av en gränslös misär.

Det första vi ser, i den till synes bortglömda kulvert som uppenbarar sig, är en skitig filt. Den ligger strax under den dånande industrifläkt som vi hört utifrån och som nu dundrar i öronen.

– Här är någon uppenbarligen sovit, säger en av knarkspanarna.

Spåren tyder på att människor suttit längs väggarna. En av knarkspanarna lyser med ficklampa på delar av kanyler, rullpappersförpackningar, blodiga papperstussar. Spyor intill halvätna och ruttnande färdigmatförpackningar. Överallt de brända bitarna av aluminiumfolie som vittnar om att platsen främst används för heroinmissbruk.

– Vilken misär. Man har bänt upp dörren hit och det ser ju ut som att man bott här, sovit åtminstone, säger en av narkotikaspanarna.
100 ensamkommande ungdomar i heroinmissbruk

En heroinvåg har slagit mot Uppsala.

Enligt polisens gatulangningsgrupp har runt 100 ensamkommande ungdomar, främst från Afghanistan, på kort tid fastnat eller är på väg in i ett tungt heroinmissbruk.

Vid ett polisingripande på Resecentrum i Uppsala möter vi några av dem.

15-årige Mohammad och en 16-årig vän har just stoppats av polisen. Båda ungdomarna visar sig vara kända för heroinmissbruk och har tidigare testats positivt vid urinprov.

Mohammad överraskar när han i vår intervju utan omsvep medger att han missbrukar rökheroin.

– Det är många som röker här i Uppsala. Jag vill ha hjälp med det. Jag vill inte att jag och mina kompisar ska röka.
Lockas in i missbruk

Han berättar hur man lockas in i missbruket, ofta blir ungdomarna bjudna första gången och är sedan snabbt fast.

– Man kanske röker en gång. Jättegott tycker man. Man ska bara testa en gång men så röker jag nästa dag, nästa dag och nästa dag.

Han pratar om abstinensen som en fysisk smärta.
Man kan inte sluta. Därför att man har ont. Jätteont. Man måste röka för att inte ha ont.

 

Annonser