Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Jonas Westerlund mördade sina två barn – får permission

Han köpte tre flaskor tändvätska innan han och barnen åkte hem till stugan på Dalarö.

När hans dotter och två söner somnat tände han eld på byggnaden, låste dörren och körde därifrån.

I dag avtjänar den 43-årige pappan livstidsstraff för två mord, mordförsök och mordbrand. Nu har han fått permission för att besöka en minneslund på en kyrkogård.

Samtidigt försöker exfrun Lotta och överlevande dottern Maja lägga mardrömmen bakom sig och återvända till vardagen.

– Utan Maja tror jag inte att jag klarat det. Hon är min ängel, säger Lotta i Kanal 5:s program ”Sofias änglar”.

De två sönerna Emil och Simon dog i branden. Dottern Maja lyckades ta sig ut ur stugan.

De två sönerna Emil och Simon dog i branden. Dottern Maja lyckades ta sig ut ur stugan.

Skogen sträcker ut sig bakom den högsäkerhetsklassade fängelseanstalten som ligger i utkanten av det västgötska samhället Tidaholm.

Här har den i dag 43-årige pappan från Dalarö varit inlåst sedan 29 september 2014 då livstidsdomen mot honom började verkställas efter att Svea hovrätt fastställt tingsrättens dom.

Beslutet var tveklöst:

”Att NN gjort sig skyldig till två mord, ett mordförsök och en grov mordbrand medför att utrymmet för att välja ett annat straff än livstids fängelse är mycket begränsat. Som framgått ovan finns det därtill ett flertal försvårande omständigheter. (…) Mot den bakgrunden är någon annan påföljd än fängelse på livstid utesluten”, skriver hovrätten i sin bedömning.
Dalaröpappan hämtade barnen på förskolan

Det är nästan tre år sedan tillvaron förvandlades till en mardröm för mannens exfru Lotta och deras gemensamma dotter Maja, i dag tio år gammal.

Fredag 27 september 2013 hämtade 43-åringen Maja på skolan och sina två yngre söner Emil och Simon, 3 och 5 år, på förskolan. Sen åkte de tillsammans till stugan på Dalarö som han hyrde sedan november året innan.

Åt middag och såg på tv i stugan på Dalarö

Barnen pratade med Lotta på telefon under kvällen och hon hörde hur de skrattade och hade det bra med sin pappa. Nästa dag besökte 43-åringen och barnen några olika släktingar i södra Stockholm. På vägen tillbaka mot Dalarö stannade de till vid en bensinstation i Brandbergen där 43-åringen tankade och köpte tre flaskor tändvätska.

De åt middag, tittade på tv och sedan somnade Maja, Emil och Simon i den stora loftsängen som var så nära taket att de behövde en stege för att ta sig upp medan deras pappa satt vid datorn och mejlade vänner.
Tände eld på pappersservetter

I förhör berättar han sedan hur han la ut ett 20-tal pappersservetter på golvet i stugan, tog en av flaskorna med tändvätska och dränkte in alla pappersservetter, tände på och väntade tills han såg hur den första servetten började brinna innan han klev ut, stängde dörren, gick till bilen och körde i väg.

Några minuter senare vaknade Maja, Emil och Simon av värmen. De ropade efter sin pappa – samtidigt som de upptäckte att stegen till sängen var borta.
Pojkarna skrek och försökte få hjälp

Pojkarna lyckades inte ta sig ner och skrek hysteriskt efter hjälp medan Maja firade sig ned på golvet, kröp fram till ytterdörren och sprang ut för att hämta undsättning hos grannen. Men lågorna hade redan slukat stugan och det var omöjligt att ta sig in i den brinnande byggnaden igen.

43-åringen skickade ett sms till sin exfru Lotta: ”Hämnden är ljuv din jävla idiot” och körde vidare mot Öland där han senare greps av polis.
Lotta berättar om nya livet i ”Sofias änglar”

Lotta och Maja försöker nu återvända till vardagen. De bor sedan ett drygt år tillbaka i Kramfors där Lotta växte upp, och i tv-programmet ”Sofias änglar” på Kanal 5 berättade hon nyligen om deras nya liv.

– Först tror man inte att man ska överleva. Jag trodde inte det, tänkte att det här kommer inte gå. Men nu sitter jag här två och ett halvt år senare och känner mig starkare än någonsin och det är för att jag fått så fantastisk hjälp, säger Lotta till Kanal 5.

Och fortsätter:

– Jag tror att jag bitit ihop för Majas skull. Hon är min ängel. Utan henne vet jag inte om jag suttit här.
Dalaröpappan har genomgått flera utredningar

Den dömde pappan har genomgått flera utredningar sedan han greps för morden och mordförsöket mot sina barn och han bedöms av psykolog att vara manipulativ och ha ett stort kontrollbehov.

Han växte upp tillsammans med sin mamma och en äldre bror. Under gymnasiet utbildade han sig till barnskötare och arbetade senare på förskola. Efter lumpen bytte han karriär och har arbetat med bland annat glas, solfilm och säkerhet.

Enligt Rättsmedicinalverkets bedömning är han ”en tidigare ostraffad man utan missbruksproblematik eller tidigare känd psykisk ohälsa”.
Lotta uppmanade maken att söka vård

Samtidigt hade Lotta flera gånger under de drygt tio år de var tillsammans uppmanat sin make att söka psykvård. Anledningen var att han ofta isolerade sig, ofta hamnade i konflikter och ofta såg verkligheten i svart eller vitt.

När hon och maken separerade 2012 hotade han att ta sitt liv, och hans förklaring till morden på sina egna barn var även den att den ursprungliga planen varit att själv dö tillsammans med dem.

De grova brotten har fått konsekvenser för 43-åringen i fängelset. Det senaste året har han blivit placerad i avskildhet vid sex olika tillfällen för ”att trygga ordningen och säkerheten på avdelningen” enligt Kriminalvården. Isoleringen har pågått i allt från en dryg timme till nära två dygn.

– Generellt kan det handla om den enskildes beteende eller så kan man vara utsatt för ett hot och på så sätt äventyra säkerheten, så det vara både och. Men det är inte vanligt att det ser ut så här, säger Mikael Wallin, anstaltschef på Tidaholm.
43-åringen har beviljats två permissioner

I slutet av förra året ansökte 43-åringen till och med om att få byta fängelse, men hans begäran avslogs.

Däremot har han fått två önskningar om lufthålspermissioner godkända. I oktober förra året tilläts han för första gången att lämna fängelset under fyra timmar då han under övervakning passade på att både fika och äta lunch i frihet.

Den andra permissionen är beviljad till nästa vecka.

”Han har önskemål om att äta god mat, besöka minneslund på kyrkogård, ta lite bilder.” skriver Kriminalvården i sitt beslut.

Annonser