Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Kvinna får 14 år för mord med hantel

hantel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mannen låg och sov när hans sambo slog ihjäl honom med en nio kilo tung hantel och ett skärmstativ. Nu har Attunda tingsrätt dömt kvinnan till 14 års fängelse för mord och livstids utvisning.

LÄS DOMEN HÄR

 

Paret hade bott ihop sedan maj 2015 och mordet ägde rum i januari 2016. Kvinnan har erkänt att hon hade uppsåt att ”döda X (mannen) genom att med en hantel och ett skärmstativ krossa hans huvud”. Hon har till sitt försvar berättat att det fanns en historik av misshandel och han den aktuella dagen hade slagit henne igen och att det ”svartnade för henne”. Hanteln hade hon lånat av dotterns pojkvän för att träna en skadad axel.

Enligt kvinnan har det handlat om två eller tre slag med hanteln och datortillbehöret, som funnits bredvid sängen. Enligt polisutredningen handlade det om ”minst tolv slag mot X:s (mannens) huvud”.

Fingeravtryck i blod
Rätten konstaterar att kvinnans ”erkännande inte kan läggas till grund för domen med mindre det styrks av andra omständigheter”. Tingsrätten anser dock att bevisningen i målet ”talar med styrka för att hon deltagit i själva dödandet av X (mannen)” och hon inför rätten även ”visat att hon är stark nog att hantera hanteln”.

På undersidan av skärmstativet hittades ett fingeravtryck från kvinnan ”avsatt med/i blod”. I klädkammaren hittades även en randig klänning med blodstänk. På den randiga klänningen fanns såväl offrets som kvinnans DNA. Av utredningen framgick även att lägenheten var låst när den första polispatrullen kom dit.

Avsiktligt dödat sambon
Med hänsyn även till övrig utredning anser tingsrätten att ”det är klarlagt att kvinnan avsiktligt dödat sambon på det sätt åklagaren gjort gällande”. Gärningen ska ”bedömas som mord i detta fall, då det är fråga om ett uppsåtligt dödande av en närstående person i ett utsatt läge”.

När det gäller påföljden hänvisar tingsrätten till Högsta domstolens dom från 2016 där man prövat påföljdsfrågan efter lagändringen 2014 och kommit fram till att straffen för mord inte skärpts genom ändringen. Tingsrätten konstaterar därför att ”utgångspunkten är därmed fortfarande ett straff om fängelse 14 år om varken förmildrande eller försvårande omständigheter föreligger”.

14 års fängelse och utvisning
Kvinnan döms nu till 14 års fängelse för mord och utvisas på livstid. Hon ska även betala cirka 265 000 kronor i skadestånd till mannens anhöriga och dödsbo. En nämndeman är skiljaktig och vill bestämma påföljden till 12 års fängelse, med hänsyn ”till den kränkning kvinnan utsatts för och hennes sinnesstämning vid gärningstillfället”.

Annonser