займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Linda: ”Jag har blivit våldtagen två gånger”

linda-holmgren

GÖTEBORG. Första gången hon våldtogs var hon för rädd för att göra motstånd.
Andra gången drogades hon av en nära vän som bjöd in sin kompis att delta.
Nu vill Linda Holmgren, 42, hjälpa andra.
– Sju år efter den andra våldtäkten såg jag min våldtäktsman precis vid min lägenhet. Då slungades jag tillbaka till ruta ett och insåg att jag måste agera.

Hon utstrålar energi och livsglädje och skrattar ofta. Ingenting med Linda Holmgren avslöjar det nattsvarta mörker hon har bakom sig. Vid 19 års ålder våldtogs hon för första gången. Det var nyårsafton och hon följde med en främmande man hem från ett uteställe.
– Han stängde in mig i lägenheten. Jag var livrädd och trodde att jag skulle dö. Efter att han bevisat att han var starkare än jag vågade jag inte göra motstånd. Mitt enda mål var att komma därifrån levande.
Den unga Linda Holmgren gjorde sitt yttersta för att förtränga vad hon utsatts för. Om nyårsnattens mardrömslika upplevelser berättade hon inte för någon. Att polisanmäla fanns inte på kartan.
– Jag lade hela skulden på mig själv, kände mig så dum för att jag hade följt med honom.

Vaknade upp i sin egen säng

I dag förstår hon inte hur hon på egen hand lyckades fortsätta med sitt liv, men det gjorde hon.
I 14 år försökte Linda Holmgren leva som om övergreppet aldrig ägt rum. Då utsattes hon för en ny våldtäkt. Den här gången av en man som hon betraktade som en vän.
– På en fest i min lägenhet i Göteborg drogade han mig med en drog som gör att kroppen fungerar men hjärnan lägger av. När jag vaknade upp ur det drogade mörkret var jag naken tillsammans med honom och en kompis till honom, och både min kropp och säng visade tydliga tecken på att de hade haft sex med mig.
Linda Holmgren föll ner i ett avgrundsdjupt själsligt hål.
– Allt jag förträngt från den första våldtäkten kom tillbaka med full kraft. Jag var helt förstörd. Att polisanmäla var inte aktuellt eftersom jag inte kunde bevisa vem som gjort vad, jag mindes ju ingenting.
– Jag stod inte ut med att vara i min egen kropp eller hemma i min lägenhet. Jag stod inte ens ut med att vara i Göteborg. Han hade bestulit mig på min grundläggande trygghet.

”Tänker inte låta mig begränsas”

Men i askan av vad hon utsatts för började livets glöd åter att glimma. En dag bestämde sig Linda Holmgren.
– Sju år efter den andra våldtäkten såg jag min våldtäktsman precis vid min lägenhet i Stockholm där jag bor nu. Då slungades jag tillbaka på ruta ett och insåg att jag måste agera. Jag insåg att han fortfarande hade så stor makt över mitt liv.
Hon hade två val – att sluta sig inåt eller våga ta nya chanser.
– Jag tänkte: hellre att jag blir våldtagen en gång till än att jag inte släpper in någon enda människa i mitt liv igen. Det hade varit samma sak som att vara levande död. Jag är en väldigt social människa och tänker inte låta mig begränsas.

”Ensam är inte stark”

Idag ägnar Linda Holmgren sitt liv åt att stötta andra som fallit offer för sexuella övergrepp. I höstas kom hennes bok ”Tillsammans – bara när vi säger ja”.
– Den innehåller mina bästa tips och råd för hur man kan ta sig vidare när man utsatts. Den riktar sig både till de som drabbats men också till människor i omgivningen som vill hjälpa till.

Vad är ditt viktigaste råd till någon som blivit våldtagen?
– Att berätta för någon om vad man har blivit utsatt för. Man ska absolut inte bära omkring på det själv som jag gjorde. Ensam är inte stark. Jag levde ensam med skulden och skammen.

Våldtäkt ett missvisande ord

Ett annat led i Linda Holmgrens arbete är tävlingen ”Våldtäktsbriefen”, som hon själv initierat.
– Den går ut på att hitta ett ord som kan byta ut ordet våldtäkt som jag tycker är så missvisande. Jag har blivit våldtagen två gånger och i inget av fallen var det våld inblandat.
Linda Holmgren pausar men tar snabbt ny sats.
– Trots att det sker så väldigt många våldtäkter har nästan ingen träffat en våldtäktsman. En anledning är att vi sätter likhetstecken mellan våldtäkt och överfallsvåldtäkt, men det är ju så otroligt få våldtäkter som går till på det sättet.