Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Lisa Holm fallet

lisa-holm-fall-karta

Detta hände 2015:

Söndag 7 juni, cirka kl 18.00: 17-åriga Lisa Holm stänger sin arbetsplats, ett kafé vid vägen i byn Blomberg på Kinnekulle, nära Källby.

Söndag 7 juni, kl 18.23: Lisas föräldrar i Skövde får ett sms skickat från dotterns telefon. Där står att hon är på väg att köra hem med sin moped.

Söndag 7 juni, ca kl 20.00: En av föräldrarna åker motsatt väg i hopp om att möta dottern. Men när föräldern kommer fram till kaféet står mopeden parkerad med nycklarna i.

Söndag 7 juni, ca kl 22.00: Föräldrarna anmäler försvinnandet till polisen.

Måndag 8 juni: Polisen startar en utredning genom att leta i närområdet. Vid 14-tiden klassas ärendet som så kallad särskild händelse. Under dagen hittas en handske som man tror tillhör 17-åringen.

Tisdag 9 juni: Allt mer pekar mot att Lisa Holm utsatts för ett brott. Med föräldrarnas tillstånd går polisen ut med namn och bild på flickan för att få allmänhetens hjälp. På eftermiddagen och kvällen hittas delar till en mobiltelefon, som enligt föräldrarna kan tillhöra flickan.

Onsdag 10 juni: Sökområdet utvidgas. Brottsrubriceringen uppgraderas från olaga frihetsberövande till människorov. Missing people sätts in i sökarbetet. Man gör flera nya fynd av föremål som tillhör Lisa Holm.

Torsdag 11 juni: Området där olika sökinsatser pågår ökas. Missing people hittar ännu ett föremål, som enligt föräldrarna tillhört Lisa Holm. Polisen har genomfört ett hundratal förhör. Utpekade personer som kontrollerats har avskrivits från utredningen. Polisen har fått in 700 tips.

Fredag 12 juni: Polisen fortsätter sökandet på fältet och har därutöver bland annat inlett en omfattande dörrknackning i området. Besökare på kaféet i söndags kartläggs. Två ytterligare fynd görs, ett på förmiddagen och ett senare under kvällen. Lisa Holm är internationellt efterlyst via Interpol. Tre personer förhörs om försvinnandet.

Lördag 13 juni, cirka 00:30: Polisen håller pressmöte och meddelar att man hittat en död person och bedömer med största sannolikhet att det är den försvunna 17-åriga flickan Lisa Holm.

Lördag 13 juni: Under natten till lördagen anhålls tre personer i 30-årsåldern. Två män anhålls skäligen misstänkta för mord och en kvinna skäligen misstänkt för skyddande av brottsling. På lördagsmorgonen bekräftar polisen att det är Lisa Holm som hittats avliden.

Söndag 14 juni: En minnesstund för Lisa Holm hålls i S:ta Helena kyrka i Skövde.

Onsdag 16 juni: De båda männen häktas i Skaraborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord, den högre misstankegraden. Kvinnan häktas, skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Tisdag 23 juni: Den äldre av de båda bröderna, som överklagat häktningsbeslutet, blir kvar i häktet, efter beslut i Göta hovrätt. Kvinnan släpps.

Tisdag 30 juni: Den yngre brodern släpps. Samtidigt har misstankarna stärkts mot den äldre mannen och åklagaren begär honom omhäktad.

Torsdag 2 juli: Tingsrätten går på åklagarens linje och förlänger mannens häktning fram till den 28 juli. Mannen överklagar.

Fredag 3 juli: Hovrätten fastställer häktningsbeslutet.

Måndag 7 juli: Begravning av 17-åriga Lisa Holm i Säters kyrka – en månad efter att hon försvann från kaféet på Kinnekulle där hon jobbade.

Onsdag 15 juli: Kriminalkommissarie Lars Johansson kommer med delvis nya uppgifter om dödsorsaken.

Lördag 18 juli: Lars Johansson bekräftar för tidningen GT att man hittat den mopedhjälm som Lisa Holm bar i samband med försvinnandet.

Tisdag 28 juli: Ny häktningsförhandling. Skaraborgs tingsrätt förlänger häktningstiden till den 25 augusti.

Måndag 24 augusti: Åklagaren Lars-Göran Wennerholm bekräftar att man har dna-spår som binder 35-åringen till Lisa Holms kropp. Han meddelar också att mannens blod finns på Lisa Holms tillhörigheter.

Tisdag 25 augusti: Advokaten Inger Rönnbäck kritiserar polisutredningen i skarpa ordalag. Bland annat säger hon att man allt för tidigt låst sig vid 35-åringen och att polis och åklagare kan ha missat viktiga spår och bevis.

Onsdag 26 augusti: Den misstänkte omhäktas.

Onsdag 16 september: Åtalet skjuts upp efter att åklagaren begärt förlängning.

Fredagen 23 september: Åklagaren och två polisutredare håller förhör med den yngre brodern och kvinnan i Litauen.

Onsdag 30 september: Åtalet mot den misstänkte äldre brodern skjuts upp i ytterligare två veckor.

Måndag 5 oktober: Förundersökningarna kring den yngre brodern och kvinnan läggs ned. De går fria från åtal.

Torsdag 16 oktober: Försvarsadvokaten Inger Rönnbäck behöver ytterligare dagar, vilket skjuter upp åtalet – igen.

Fredag 23 oktober: Åtal väcks mot den 35-årige mannen.

Tisdag 17 november: 35-årige Nerijus Bilevicius döms till livstids fängelse för mordet.

nerijus-bilevicius

Bild på Nerijus Bilevicius med hans fru

 

Läs eller ladda ner förundersökningen:

Skaraborgs TR B 1902-15 Aktbil 86

Skaraborgs TR B 1902-15 Aktbil 87 (Stor fil, 73mb!)

Skaraborgs TR B 1902-15 Aktbil 88

 

lisa-holm-2

– Det här är en ung flicka, i princip ett barn, som blir överfallen av en vuxen man. Situationen måste ha varit fruktansvärt skräckfylld för henne, innan hon avled, säger Anna-Karin Lundberg, rättens ordförande.

Enligt domen har den 17-åriga flickan dödats den 7 juni i en lada i Blomberg och därefter transporterats till fyndplatsen några kilometer därifrån. Den tekniska bevisningen i form av dna-spår talar med styrka för att det är 35-åringen som är gärningsmannen, anser tingsrätten.

Fynden talar starkt för att döden orsakats genom hängning, skriver tingsrätten i sin dom och anser att det är helt klarlagt att Lisa Holm dödats av en annan person. Det som talar för att Lisa Holm inte varit vid medvetande då hon hängdes upp är avsaknaden av märken på väggarna efter rörelser för att värja sig. Dödsorsaken kan därför inte fastställas annat än strypning som övergått i en hängning.

Tingsrätten bedömer att ingen person haft praktisk möjlighet att efter kvällen den 7:e juni obemärkt ta sig in i förrummet i slaktavdelningen och där strypa och hänga upp Lisa Holm. Dödsdag måste därför ha varit den 7:e juni.

Begravning

lisa-holm-begravning

Den lilla kyrkan, med plats för 130 personer, var fullsatt med familj, anhöriga och vänner. Utanför fanns sittplatser för alla som inte fick plats inne i kyrkan. De kunde höra begravningen via högtalare och läsa på en skärm vad som hände.

Det var en tung stämning utanför den medeltida kyrkan, där solen sken på det hundratalet människor som satt där på bänkar och stolar. Bakom dem stod ett stort mediauppbåd, med många mörkklädda fotografer. Familjen hade tidigare låtit hälsa att media var välkomna, men inte inne i kyrkan.

Begravningen förrättades av komminister Lars Tullberg, som läste upp ett brev från familjen, som handlade om hur Lisa var som person.

Vi minns alla Lisa. Hon blev omtyckt av alla hon mötte. Hon hade förmågan att charma dem. När hon kände sig trygg i miljön runt medmänniskorna bjöd hon frikostigt på sitt goda humör och sina små luriga upptåg, sade han bland annat.

Musiken som spelades var både traditionell orgelmusik och sådant som familjen hade valt från Lisas Spotify, bland annat spelades Beyoncé och The Band Perry.

Efteråt, när de närmaste lämnat kyrkan, var besökarna utanför välkomna att gå in och ta ett farväl vid kistan. De flesta valde att göra det.

lisa-holm-blommor

Blommor inte långt ifrån mordplatsen

 

 

Annonser