Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Livstids fängelse och utvisning för afghansk dubbelmördare

På torsdagen dömdes två män med afghanskt ursprung till långa fängelsestraff vid Södertälje tingsrätt. Den ene av männen dömdes till livstids fängelse för mord, den andre till 12 års fängelse för medhjälp till mord. Båda ska utvisas på livstid efter avtjänade straff. De båda afghanerna dömdes för ett ytterst brutalt dubbelmord som skedde i Södertälje i januari. Den morddömde mannens f.d. fru och hennes nye pojkvän höggs då ihjäl i sin gemensamma bostad. Det blodiga dådet har av polis och åklagare beskrivits som “en slakt”. Motivet tros ha varit svartsjuka och föreställningar om “heder”.

Reza, då 27 år gammal, kom tillsammans med sin fru Sara, 24, till Sverige som asylsökande i november 2015. De hade bara varit gifta några månader, men det var redan slitningar i äktenskapet. I förundersökningen om mordet förekommer uppgifter om att Reza misshandlade Sara, men det är oklart om detta kunnat bevisas. Det förekommer också obekräftade uppgifter om att Reza var kriminellt belastad och att han bland annat tjänat pengar på människosmuggling i Turkiet.

I Sverige träffade Reza och Sara 31-årige Kazim, en man med afghanskt ursprung och italienskt medborgarskap. Kazim introducerade dem för Jawad, en 21-åring som bodde i Södertälje. Reza och Sara ska vid något tillfälle, när de just anlänt till Sverige, ha övernattat i Jawads lägenhet.

Reza och Sara hamnade så småningom på ett asylboende i Nacka. Där verkar deras förhållande snabbt ha försämrats. Redan efter några veckor beslutade paret att separera efter ett våldsamt gräl. Detta ledde till att Migrationsverket placerade Reza på ett boende i Sundsvall, medan Sara placerades på ett boende i Kramfors.

Sara blev dock inte kvar särskilt länge på boendet i Kramfors. I slutet av december åkte hon till Södertälje, där hon flyttade in hos Jawad. Det är oklart om Sara och Jawad i detta skede hade ett kärleksförhållande. För en anhörig som hon hade kontakt med via Internet ska Sara bara ha sagt att Jawad var snäll mot henne och att hon kände sig trygg med honom. Sara ska också ha berättat för personer på asylboendet att hon kände sig hotad av Reza, eftersom Reza inte kunde acceptera att hon lämnat honom.

Reza verkar av allt att döma ha varit mycket svartsjuk och känt sig kränkt över att Sara lämnat honom och inlett en relation med en annan man. Han bodde under någon vecka hos Kazim i Stockholm, och därifrån gjorde de båda männen resor till Södertälje för att i hemlighet spana på Jawads lägenhet. I tingsrättsdomen berättas att de vid ett tillfälle filmade Sara och Jawad genom lägenhetens köksfönster utan deras vetskap. Sara och Jawad befann sig då “i en intim situation“. Reza och Kazim ska sedan ha kontaktat Sara och hotat att sprida filmen till hennes släktingar.

Under några dagar efter att Reza och Kazim smygfilmat Sara och Jawad försökte de båda männen genom hot och påtryckningar förmå Sara att lämna Jawad. Sara stannade dock kvar hos Jawad.

Exakt vad som sedan skedde kommer troligen aldrig att bli helt klarlagt. Den 24 januari påträffades Sara och Jawads lägenhet, efter att en kompis till Jawad kontaktat polisen. De hade båda huggits ihjäl med någon typ av vasst stickvapen. Polis och åklagare anser sig genom bl.a. kontroller av var Rezas och Kazims mobiltelefoner befunnit sig, genom viss annan teknisk bevisning, och genom en mängd indicier kunna bevisa att Reza med Kazims hjälp mördade Sara och Jawad, och att mordet skedde den 15 januari.

Reza nekade under både polisutredningen och rättegången till brott. Även Kazim nekade till brott, men pekade vid ett förhör ut Reza som gärningsman. Tingsrätten i Södertälje bedömde åklagarens bevisning som övertygande och utdömde på torsdagen följande straff (mål nr. B 358-16):

Reza Mohammadi, född 1988, medborgare i Afghanistan, dömdes till livstids fängelse för mord. Han ska efter avtjänat straff utvisas från Sverige och är förbjuden att någonsin återvända.

Kazim Salehi, född 1985, medborgare i Italien, dömdes till 12 års fängelse för medhjälp till mord. Han ska efter avtjänat straff utvisas från Sverige och är förbjuden att någonsin återvända.

Kazim Salehis försvarsadvokat uppges i en kommentar till media ha sagt att hans klient troligen kommer att vilja överklaga domen. Det är oklart om även Reza Mohammadi har för avsikt att överklaga sin dom.

 

Annonser