Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Minderåriga flickor tillåts vara kvar i äktenskap

..Två minderåriga invandrarflickor i Karlskrona tilläts vara kvar i sina äktenskap trots att det bryter mot svensk lag, rapporterar tidningen BLT. När frågan diskuterades i fullmäktige ska socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C) ha försvarat beslutet.

Ett av fallen handlar om en gift underårig flicka som kom till Karlskrona med sin man och ett litet barn. I det andra ärendet var flickan gravid vid tillfället.

Men de minderåriga flickorna separerades inte från sina vuxna män utan fick bo kvar med dem, trots att underåriga personer inte får vara gifta enligt svensk lagstiftning.

Under en interpellationsdebatt i fullmäktige försvarade socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C) beslutet att låta flickorna stanna kvar i äktenskapen, skriver BLT.

– Vi accepterar inte barnäktenskap men lagen säger också att vi ska göra individuella prövningar i varje enskilt fall. Vår bedömning var att flickorna kunde bo med sina män under asylprocessen, sade hon under debatten enligt tidningen.

Men den uppfattningen delades inte alls av Moderaternas Camilla Brunsberg. Enligt henne borde paren ha upplösts.

Flickorna skulle ha placerats i ett HVB-hem för så kallade ensamkommande och de vuxna männen på Migrationsverkets asylboende, enligt Brunsberg. Något annat alternativ finns inte, menar hon, för då tillåter man i praktiken barnäktenskap.

Enligt BLT tillämpas den svenska lagstiftningen gällande barnäktenskap olika i olika kommuner.

Camilla Brunsberg ifrågasatte om minderåriga flickor verkligen vågar säga sanningen om sin situation när de pratar med svenska myndigheter, varför individuella prövningar i varje ärende inte borde tillmätas så stor vikt.

Men Ingrid Hermansson säger att man även fortsättningsvis kommer göra individuella prövningar när det gäller fall med invandrarbarn som är gifta, åtminstone så länge SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, inte kommer med andra riktlinjer i frågan.

Annonser