Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Minst 150.000 könsstympade kvinnor i Sverige

Antalet könsstympade kvinnor i Sverige är mångdubbelt fler än man tidigare trott. Det visar en ny studie som SVT Nyheter tagit del av. Inte sällan lider kvinnorna så mycket av ingreppen att de har svårt att röra sig.

2015 uppskattade Socialstyrelsen att det fanns cirka 38.000 könsstympade kvinnor i Sverige.

Nu har en ny sammanställning gjorts som innefattar samtliga länder i Europa. Studien har inte publicerats än, men SVT har kommit över siffrorna för Sverige.

De är mångdubbelt högre än Socialstyrelsens siffra från 2015.

Enligt studien är Sverige ett av de länder som har högst andel invandrade kvinnor från länder där könsstympning är ett mycket vanligt fenomen, till exempel Somalia och Etiopien.

Sannolikt finns det 150.000 könsstympade kvinnor i Sverige just nu, visar studien. Men eftersom könsstympning är ett väldigt nedtystat problem kan till och med den siffran kan vara för låg.

Många kvinnor lider utan att ens veta varför. Könsstympningen kan ha skett så tidigt i deras liv att de kanske inte minns det.

Problemen kan svåra smärtor i underlivet och magen, urin och mens som inte kommer ut vilket orsakar upprepade urinvägsinfektioner och kraftiga smärtor vid menstruation. Kvinnor som utsätts för så kallad ”faraonisk stympning” har svårt att över huvud taget röra sig, eftersom smärtorna är så svåra. Sådan stympning är vanlig i Somalia och innebär att så mycket som möjligt av klitoris och de inre och yttre blygdläpparna skärs bort. Bara ett litet hål för mens och urin lämnas kvar. Ingreppet görs helt utan bedövning på flickor innan de fyllt fem år.

Dessutom fortsätter könsstympning bland barn i Sverige.

Könsstympningen av flickor är förbjuden enligt svensk lag, men inom vissa invandrargrupper är traditionen så stark att många åker tillbaka till hemlandet eller något annat land för att genomföra ingreppet.

Det stora antalet könsstympade kvinnor i Sverige ställer helt nya krav på den svenska sjukvården och skolan, skriver SVT.

– De kvinnor som kommer till oss på mottagningen har stora problem. Vi hjälper dem att operera bort det som är skadat och öppna upp deras underliv igen. Men det finns så många fler drabbade kvinnor i vårt samhälle i dag, kvinnor som vi måste upptäcka och försöka hjälpa, säger Bita Eshragi, kvinnoläkare vid Sveriges enda specialistmottagning för könsstympade kvinnor, Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, till SVT.

Annonser