займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Polisen har tydlig bild av vilka gärningsmännen är

Övergrepp av män i grupp sker sällan i relation till andra sexbrott enligt en rapport från polisen. Men när så sker är det främst asylsökande ungdomar som står bakom. Enligt Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, är det en bild som stämmer väl överens med övergreppen som skedde i Östersund i vintras.

I Östersund skedde en våg av uppmärksammade kvinnoöverfall i vintras. Något som polisen i början av mars gick ut och varnade för. Enligt Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, var det något nytt att övergreppen skedde i den omfattningen och att män agerade i grupp.

Av den rapport som polisen nyligen sammanställt över sexuella ofredanden bland ungdomar i Sverige framgår det att det är få anmälda brott överlag där det rör sig om flera gärningsmän. Men när så sker är det främst ungdomar som söker eller nyligen fått asyl som står bakom.
I ett av fallen i Östersund dömdes en asylsökande man i 20-årsåldern till villkorlig dom och skadestånd för misshandel efter att han tagit tag i ansiktet på en kvinna på Artillerigatan. I de övriga utredningarna som polisen arbetade med förekom uppgifter om enskilda män men också grupper av män som gett sig på ensamma kvinnor. Det grövsta fallet gällde ett våldtäktsförsök på Prästgatan. Men några fler gärningsmän än mannen på Artillerigatan kunde inte gripas, trots flera fotokonfrontationer.

Av det utredningsmaterial som ÖP tagit del av framgår det att flera av kvinnorna som blivit slagna och hotade har lämnat varierande signalement. Det är ingen samstämmig bild som ges mer än att det rör sig om män i 20 och 30-årsåldern. I de flesta fallen beskrivs männen som att de har ”utländskt utseende” vilket specificeras som mörkare hudton och att de ser ut att komma från länder i Mellanöstern. Flera av gärningsmännen uppges tala med brytning men i några fall uppges männen prata svenska och hudfärg specificeras inte.

Stephen Jerand är tydlig med att hans bild av övergreppen i Östersund är att majoriteten har begåtts av nyanlända. Precis vad som framgår i polisrapporten om gruppöverfall.

– När vi tar emot människor på flykt är det viktigt att tidigt informera om vilka spelregler som finns i Sverige och att kvinnorna också omfattas av det, säger han.