Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Roger Åkerlund, Hedemora

roger-akerlund

Roger Åkerlund

Namn: Roger Magnus Arne Åkerlund
Personnummer: 19771021-1413
Adress: Fängelse

Dömd för: Våldtäkt mot barn, Grov våldtäkt mot barn
Straff: Fängelse 7 år

 

Kanal 5-programmet ”Arga snickaren” – med Anders Öfvergård som programledare – hade kommit i kontakt med en familj i Mellansverige som sökte hjälp för renovering av sin bostad. Anders Öfvergård och programmets projektledare åkte till familjen för ett första besök som sedan följdes upp med filmande under fyra dagar.

Men programmet, som spelades inför ett antal år sedan sändes aldrig.

– Pappan i familjen var besvärlig. Man förstod att det inte stod rätt till med honom, säger ”Arga snickaren” Anders Öfvergård och fortsätter:

– Vi spelar in de här programmen och är väldigt nära familjen. Vi visste inte hur det var då, men vi kände att det inte skulle vara bra för barnen eller familjen att komma ut i tv-rutan. Då valde vi att inte sända det, säger han.

Fadern i familjen, i dag i 40-årsåldern, uppfattades av redaktionsmedlemmarna som manipulativ. Han ljög dem upp i ansiktet och uppfattades som väldigt elak mot sin hustru. Familjens äldsta barn, mannens styvdotter, uppfattades som introvert. Efter första filmningsdagen uppstod kris och kvinnorna i tv-teamet ville inte längre vara kvar.

Anmäldes till socialtjänsten

Hela familjesituationen uppfattades som så osund att projektledaren för tv-programmet valde att upprätta en orosanmälan till socialtjänsten.

Samma år upprättades en anonym anmälan om sexuella övergrepp. Flickan kontaktades av socialen men båda utredningarna arkiverades utan åtgärder.

Nu – flera år senare – har tingsrätten slagit fast att det fanns fog för oron.

På fredagen dömdes mannen till sju års fängelse för grov våldtäkt mot barn efter att han förgripit sig på styvdottern under flera års tid.

Han döms för våldtäkt mot barn vid ”ett stort antal tillfällen”, tidvis uppemot tre gånger per vecka, från att hon var elva år gammal.

Nekade i rättegång

Mannen döms för ett fall av grov våldtäkt mot barn. Det skedde i somras, när han med våld förgrep sig på styvdottern efter att ha släpat upp henne för en trappa.

Flickan larmade sin pojkvän om vad som hade hänt och dagen efter kom polis hem till familjen och förhörde henne. Styvpappan greps samma kväll.

Under förundersökningen har mannen tidvis erkänt delar av misstankarna som riktas mot honom. Under rättegången drog han tillbaka allt och förklarade att psykisk tortyr i häktet låg bakom tidigare medgivanden.

Mannen döms vidare till att betala drygt en halv miljon kronor i skadestånd till flickan.

Anders Öfvergård fick veta vad som hade hänt i maj. Den projektledare för Arga snickaren som gjorde orosanmälan berättade om händelserna under den nyss avslutade rättegången.

– Vi hoppas på att de här barnen kommer må bra i sitt liv. Det är dit vi vill, säger Anders Öfvergård.

 

Annonser