займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Turkiet slopar åldersgräns för sex

turkiet-jpg
Den turkiska författningsdomstolen har röstat för en ändring av definitionen av sexuella övergrepp i landet. Tidigare har sex med personer under 15 år varit olagligt. Men det nya beslutet innebär att barn kan betraktas som sexuellt myndiga om de uttrycker samtycke till sex.

Med knapp majoritet, sju röster mot sex, röstade den turkiska författningsdomstolen för att avskaffa åldersgränsen för sex i Turkiet, skriver DN.
Lägre instans ville ompröva

Tidigare har sex med personer under 15 år varit olagligt. Men en lägre instans ville ompröva definitionen i lagen eftersom de ansåg att det inte görs någon skillnad på åldersgrupperna – en 14-åring behandlas på samma sätt som en fyraåring, skriver Hürryiet Daily News.
Träder i kraft 2017

Lagen ger inget utrymme när det kommer till barn mellan 12 och 15 år som kan förstå innebörden av sexuella relationer och uttrycka sitt samtycke, menade den lägre instansen. Denna linjen har författningsdomstolen alltså valt att följa och ändringarna träder i kraft i januari 2017.

Detta har fått kvinnoorganisationer och barnskyddsorganisationer att slå bakut, och hota med att ta saken hela vägen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
”Alla under 18 är barn”

– Enligt internationella konventioner är alla individer under 18 år att betrakta som barn. Att söka ett barns samtycke i sexuella övergrepp är helt uteslutet, säger professorn Bahar Gökler, ordförande för en organisation som arbetar mot sexövergrepp, enligt Hürryiet Daily News.

Generalsekreteraren Aysun Baransel från samma organisation menar att det är omöjligt att prata om samtycke i ett fall där det handlar om en 60-åring och ett 15-årigt barn.

– Om inte det här beslutet snabbt ändras så kommer sexualbrottslingar gå fria eftersom det inte finns något förbud.
”Barn blir sårbara”

Advokat Nazan Moroglu från Istanbuls kvinnoförbund säger att flickor nu är sårbara för barnäktenskap.

– Att upphäva den här åldersgränsen skapar stora problem. Det kommer att leda till att barn blir sårbar för sexuella övergrepp och att fler flickor blir gifta i mycket ung ålder och inte får någon utbildning.

Hon påpekade att det redan finns ett problem med barnäktenskap i Turkiet.

Beslutet fattades med knapp majoritet med sju röster för och sex röster emot. Två av domstolens medlemmar har gripits efter militärkuppen, skriver TT.

– Vi får vänta och se om det kommer att ändras. Det är möjligt men det finns en efterfråga på den här typen av lagar från AKP-anhängarna, säger Toni Alaranta, Turkietexpert vid Utrikespolitiska institutet i Finland.
Kan bli fler barnäktenskap

Enligt DN har antalet föräldrar som ansöker om att få gifta bort minderåriga döttrar ökat kraftigt, och det nya beslutet från författningsdomstolen skulle göra att dessa ansökningar inte behövs.

Författningsdomstolen har sedan tidigare avskaffat minimumstraffet på 16 års fängelse för våldtäkt mot barn, skriver Hürryiet Daily News.

Lagändringen väntas träda i kraft 13 januari 2017.