Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Två afghaner döms för barntafs på Pite havsbad

Två påstått 16-åriga ensamkommande afghaner dömdes i tingsrätten för sexuellt ofredande mot två flickor mellan 12 och 13 år gamla. Den ene överklagade till hovrätten, som väljer att gå på tingsrättens linje.

Den 27 oktober 2015 var de två flickorna tillsammans med en grupp ungdomar på Pite havsbad och badade på äventyrsbadet under skollovet. Resan anordnades av en fritidsgård i Skellefteå.

På badet befann sig även två ”16-åringar” från ett HVB-boende i Norsjö kommun tillsammans med cirka 15 andra ensamkommande samt personal från boendet.

När flickorna hade ätit lunch hoppade de i bassängen och fortsatte med nya lek tillsammans med två killar de känner. Leken gick ut på att tävla om vem som lyckas ta sig till en viss plats på badet snabbast. När flickorna tog sig igenom strömmen mot en annan del av poolen stötte de på tre ensamkommande under en av broarna. De hade inte varit med och lekt tidigare.

”Killarna” började prata med flickorna och frågade dem vad de hette och var de kom ifrån. Migranterna bildade en ring runt flickorna som gjorde att de inte kunde ta sig därifrån. Killkompisarna som såg det hela skrattade och simmade förbi eftersom de tänkte på att komma först och vinna tävlingen, men de förstod inte att flickorna var i en utsatt situation och behövde hjälp.

Migranterna höll fast i flickorna och tog dem på brösten och rumpan utanpå badkläderna. Flickorna blev rädda, skrek åt gänget att sluta och ropade efter hjälp men ingen hörde. När en av flickornas brors kompis ropades såg han vad som pågick, vilket fick migranterna att dra iväg. Flickorna tog sig efteråt till omklädningsrummet där de grät. När en fritidsledare frågade om vad som hänt och fick höra deras berättelse larmades polisen till badet. Flickorna fick sedan peka ut gärningsmännen.

I juli 2016 dömdes de två flyktingbarnen för sexuellt ofredande i Skellefteå tingsrätt. Straffet blev 45 respektive 50 timmars ungdomstjänst. De skulle också betala 5.600 kronor i skadestånd till båda flickorna.

Från tingsrättens dom:

”Sekretess A: Efteråt kändes som att hela världen for ner, hon ifrågasatte sig själv och funderade kring om hon hade gjort något som hade framkallat beteendet hos dem. Hon kände sig rädd och fick prata med skolkuratorn och sina föräldrar. Hon hade mardrömmar och tyckte att det var läskigt att gå ute själv.”

”Sekretess B: Hon har inte velat bada efter händelsen. Hon har låtit bli att följa med skolan till badhuset och hon har inte heller badat nu i sommar.”

Det ena flyktingbarnet valde att överklaga domen till hovrätten.

I fredags fastställde hovrätten sin dom och gick då helt på tingsrättens linje, skriver Kuriren.

Annonser