Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Våldtäkt och sexuella trakasserier på Summerburstfestivalen i Stockholm

Sommaren är i antågande och med den ett antal musikfestivaler. Numera betyder det också ett kontinuerligt flöde av polisanmälningar om våldtäkter och sexuella trakasserier. Facit från Summerburstfestivalen som ägde rum på Gärdet i Stockholm den 9-10 juni, där ett flertal världsartister uppträdde inför ca 20.000 åskådare, är en anmälan om våldtäkt och ett flertal anmälningar om sexuella trakasserier.

Enligt uppgifter på söndagen ska en man i 30-årsåldern ha anhållits som misstänkt gärningsman till den anmälda våldtäkten. Ytterligare tre personer uppges ha gripits misstänkta för sexuella trakasserier. Polisens och medias rapportering innehåller ingen information om de misstänktas härkomst. I Expressen-TV:s inslag ovan uppges felaktigt att ingen person gripits.

Expressens nöjesreporter försöker i ett samtal med Expressen-TV:s programledare förklara fenomenet med att “det är väldigt mycket folk på stora ytor” och “fulla människor som inte tänker det där extra steget”. Hon slipper den uppenbara frågan om varför det uppstått en våg av övergrepp på senare tid trots att det alltid varit väldigt mycket folk på stora ytor i konsert- och festivalsammanhang och att inte heller berusning med alkohol och cannabis är något nytt på dessa evenemang.

Polisens genomgångar från tidigare års festivalövergrepp signalerar i stället att fenomenet har en stark koppling till en ansvarslös invandringspolitik. Till en överväldigande andel har övergreppen begåtts av unga män med utomvästlig asylinvandrarbakgrund, i huvudsak så kallade “ensamkommande flyktingbarn”.

Ofta agerar de i grupp i vad som i de unga männens gatukultur kallas taharrush och i deras hemland är en vanligt förekommande gängverksamhet där man omringar och utsätter unga kvinnor för sexuella trakasserier, ibland misshandel och regelrätta våldtäkter.

Expressen låtsas, i likhet med flertalet etablissemangsmedier, inte om elefanten i rummet i sin rapportering från Summerburst och kringdiskussionen om de sexuella övergreppen på musikfestivaler. Expressen-TV:s programledare beskyller i stället allmänt och odifferentierat “killar” för att ligga bakom vågen av övergrepp och trakasserier.

Expressens kvinnliga nöjesreporter vittnar själv om att hon blivit utsatt för grovt tafsande på Summerburst men vill inte heller hon säga något mer om förövarna än att de är “killar som kommer fram”.

Trots att festivalarrangörerna till höga kostnader har försökt förstärka säkerheten för svenska tjejer på festivalerna, bland annat genom en väsentligt ökad närvaro av vakter, fortsätter problemet. Bara under förra sommaren anmäldes flera hundra sexuella övergrepp av varierande allvarlighetsgrad från musikfestivaler och liknande evenemang och siffran befaras kunna bli minst lika hög i år.

Annonser