Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Våldtäktsmän får stöd på Facebook

Ytterligare ett fall där delar av samhället ställer sig på en våldtäktsmans sida skakar Sverige. En ung kvinna utsattes för en grov våldtäkt i Jokkmokk förra året. Nu får förövaren, som dömdes till fängelse, sympati på Facebook av flera offentliga personer i Sverige och Norge.

Jokkmokks marknad, natten mot den 5 februari 2011. En ung kvinna vaknar plötsligt från sin sömn i campingstugan där hon övernattar. En man håller fast hennes rygg med våld mot sängen och sliter henne i håret. De kommande minuterna blir hon våldtagen på ett brutalt sätt.

Två norska män anhålls samma dag. Knappt två månader senare döms de vid Gällivare tingsrätt till fyra års fängelse för grov våldtäkt.

Flera inflytelserika personer ställer sig nu på våldtäktsmännens sida, trots att domstolen bedömer att förövarna ”utom rimligt tvivel” är skyldiga till gärningen. Flera offentliga personer i Sverige och Norge är med i en grupp på Facebook som stödjer en av de dömda männen. I gruppen står det att offret bara har varit ute efter pengar och att den dömde mannen borde släppas fri.

Sameradion, som har uppmärksammat gruppen, konstaterar att flera myndighetspersoner i Norge är medlemmar i gruppen, bland annat anställda på sametinget och polisen. Här finns även journalister på NRK och en representant för kommunledningen i Kautokeino kommun.

Sylvia Blind, ordförande i Jokkmokks sameförening, är medlem i Facebookgruppen och anser att båda våldtäktsmännen borde släppas fria.

– Jag tror på dem eftersom de har erkänt att de har haft sex. Jag är fundersam över om det har gått rätt till.

Enligt tingsrättsdomen erkänner männen att de har haft samlag med kvinnan, men nekar till brott. I hovrätten skärptes straffen och Högsta domstolen avslog en resningsansökan.

– Jag kan förstå att man inte ska stötta våldtäktsmän. Men det har varit lyckta dörrar och sådant skumt och man har inte fått veta vad de har gjort för något, säger Sylvia Blind.

Det är normalt med stängda dörrar vid sexualmål där minderåriga är inblandade.

– Ja, det kan ju hända att det är så. Men vi har inte fått veta deras version. Jag har dessutom hört att tingsrätten inte trott på killarnas vittnen, säger Sylvia Blind.

Hur tror du att flickan känner sig när ordföranden för den lokala sameföreningen stödjer en dömd våldtäktsman?

– Jag stöder inte dem för sameföreningens räkning, utan privat. Jag har inte tänkt på att jag är ordförande. Jag har trott att man får ha en egen åsikt i Sverige. Man får väl tänka som man vill, eller?

Våldtäktsoffret, vars namn är sekretessbelagt i domarna, säger till Sameradion att hon är orolig för att uttalandena i gruppen kommer leda till att färre anmäla övergrepper.

– Det här visar vad vi behöver jobba med, vad vår svaga sida är. Men att folk inte verkar se det – ska man själv eller någon av ens närmaste behöva vara utsatt innan man ser det, säger hon.

Annonser