займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Väntad dom för förskolepedofilen

domen-gallande-forskolepedofilen

– Sannolikheten att han kommer ut igen är minimal, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Enligt rättsexperten och före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem var domen om rättspsykiatrisk vård och skadestånd för den 21-årige pedofilen ett väntat beslut.
Han menar att det var tingsrättens enda alternativ.
– Sannolikheten att han kommer ut igen är minimal, säger Alhem till Kvällsposten

Bästa möjliga lösning, det är Sven-Erik Alhems reflektion kring Kalmar tingsrätts beslut att ge den 21-årige dagispedofilen rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Det känns betydligt säkrare med den här lösningen än att han skulle få fängelse, säger han och tillägger:

– Det här innebär att han kommer att sitta så länge det finns behov av det, han kommer att sitta tills man gör bedömningen att han inte längre är farlig när han är på fri fot. Det kommer att vara väldigt, väldigt länge. Det kan inte bli säkrare.

Men Alhem är orolig för framtiden. Han menar att det kan bli svårare för män att få jobb inom branschen – en bransch som redan är dominerad av kvinnor.

– Det gör att man kommer att vara övervakande som hökar vid nyanställning. Det kan också leda till en oerhörd misstro mot pojkar och män inom det här yrket. Det är ju också ett område där vi behöver få in fler män.

Jämför med Mangs

Alhem kan inte minnas att något liknande någonsin ägt rum i Sverige, men jämför 21-åringen med Peter Mangs.

– Att han säger de saker han sagt, som att han såg möjligheten att jobba på förskola som en skänk från ovan, och att han berättar så bredvilligt känns väldig otäckt.

När det kommer till 21-åringens egen framtid har Alhem svårt att se att pedofilen någonsin kommer att gå fri igen.

– Sannolikheten att han kommer ut igen är minimal. Den som gör prövningen när det kommer till huruvida han ska släppas fri tar en stor risk. Den här personen kommer ju aldrig att få ett jobb på ett dagis igen, men han kan ju förgripa sig på barn i andra situationer.

Frågar sig hur det kunde ske

Alhem är liksom många andra oförstående till hur det kunde hända att en dagisvikarie kunde förgripa sig på hela 14 barn utan att någon i personalen upptäckte det.

– Man förstår att det har varit möjligt att det skett ett, två eller tre övergrepp, men så här många. Man undrar ju hur det kunde inträffa.

– Jag är betänksam, man kan tycka att det borde ha gjorts någon form av iakttagelse. Att kollegerna borde pratat om det. Det är egendomligt att, en kollega inte sagt till en annan ”kan det vara så?”. Samtidigt ska jag inte döma någon för det då jag inte varit där och sett det själv.