Annonser
займ онлайн займы на карту грин мани отзывы

Ville inte skaka hand – får rätt i domstol

krimEn 28-årig muslimsk man i Skåne får 60 000 kronor i skadestånd från Arbetsförmedlingen. Mannen fråntogs sin ersättning för att han vägrat skaka hand med en kvinna.

Det var i maj 2006 vid ett möte som gällde en praktikplats. Mötet var en del av ett arbetsmarknadspolitiskt program och 28-åringen skulle träffa en kvinnlig företagsrepresentant.

I stället för att skaka kvinnans hand lade han handen på sitt bröst och förklarade att hans religion förbjöd honom att vidröra kvinnor utanför familjen.

Mannen fick ingen praktikplats på företaget. De menade att han saknade tillräcklig kompetens och erfarenhet. Men enligt Arbetsförmedlingen var det den uteblivna handskakningen som var orsaken. Därför drog de in mannens ekonomiska ersättning.

Ulrika Dietersson är jurist hos Diskrimineringsombudsmannen (DO) och företrädde 28-åringens sak i tingsrätten.

– Företaget återrapporterade inte till Arbetsförmedlingen. Att han skulle ha vägrat att ta någon i hand fick de veta bakvägen genom bekanta, det är en liten ort. Sedan drog Arbetsförmedlingen sina egna slutsatser om att han hade sumpat sin praktikplats genom det här, säger hon.

När DO kontaktade företaget förklarade de att mannen saknade kompetens och inte hade fått någon praktikplats – oavsett handskakning.

Arbetsförmedlingen har dock en annan version av händelserna.

– Arbetsförmedlingen har inte behandlat den här arbetssökanden annorlunda än någon annan. Det bästa sättet att undvika diskriminering är att behandla alla lika, säger Niklas Wallentin, verksjurist på Arbetsförmedlingen.

Uppfattningarna om vad som hände vid mötet går isär. Enligt Arbetsförmedlingen hälsade mannen inte alls på den kvinnliga företagsrepresentanten och gav henne ingen förklaring.

– Alla som beter sig på det här sättet riskerar att få sin hänvisning till ett arbetsmarknadspolitiskt program indraget, säger Wallentin.

Han medger dock att Arbetsförmedlingen har svårt att belägga sin version av händelsen.

I dag beslutade Stockholms tingsrätt att Arbetsförmedlingens agerande var religiös diskriminering.

– Det här är ett framsteg på så sätt att det stärker rätten att utöva religion. Det finns en skepsis mot alla som visar religiösa uttryck, inte minst mot muslimer. Men det här visar att man inte ska behöva inskränka på sin religion för att kunna få ersättning för exempelvis arbetsmarknadspraktik, säger Ulrika Dietersson.

DO yrkade på att mannen skulle få 120 000 kronor i skadestånd, men tingsrätten fastslog det lägre beloppet, bland annat för man ansåg att diskrimineringen var oavsiktlig. Utöver skadeståndet ska Arbetsförmedlingen betala 35 345 kronor för DO:s rättegångskostnader.

 

 

Annonser